Kısaca Öküzgözü Üzümü
Türk şaraplarının hayranıysanız ve sadece yerli üzümlerden yapılan şarapları yudumluyorsanız, Öküzgözü üzümü hakkında biraz daha bilgiye sahip olmak sizi sizi mutlu edecektir. Bu üzümünün taneleri iri, yuvarlak ve koyu siyah renklidir. Kabukları orta kalınlıkta, tane etli ve şırası boldur. Bu blog yazımızda, Öküzgözü üzümüne ve onu bu kadar özel yapan şeye daha yakından bakacağız.
Öküzgözü Üzümü ve İsminin Kökeni Nedir?
Anadolu'nun en çok bilinen ve yetiştirilen kırmızı şaraplık üzümlerinden biri Öküzgözüdür. İri ve siyaha çalan koyu renkli tanelerinin yarattığı çağrışım nedeni ile Öküzgözü olarak anılmaya başlandığı tahmin edilmektedir.
Yaygın Bağ Alanları Hangi Bölgelerdir?
Anavatanı Elazığ bölgesi olmakla birlikte Diyarbakır, Adıyaman, Malatya gibi civar illerin yanı sıra Manisa, Denizli başta olmak üzere Ege bölgesinde ve Trakya'nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Elazığ ve civarında şaraplık üzüm olarak yetiştirilmesinin yanı sıra sofralık üzüm olarak da tüketilmektedir. Verimli ovalarda pekmez ve pestil gibi geleneksel yiyeceklerin yapımı için de işlendiği bilinmektedir.
Bağda ve Şaraphanede Öküzgözü üzümlerinden nasıl sonuç alınır?
Olgunlaşması eylül ayının sonları ile ekim ayının ortasını bulmakta olan Öküzgözü, genellikle ortanın üzeri veya yüksek asidite ile orta ve ortanın üzerinde tanen miktarları sunar. Siyah meyve ağırlıklı bir aroma profili sergiler; siyah kiraz, vişne, karadut, ahududu gibi meyveler ile renkli bir koku ve tat zenginliği sunan üzüm, daha sıcak iklimlerde bu meyvelerin daha olgun veya şekerlenmiş hallerini sergileme eğilimindedir.
ÖKÜZGÖZÜ BOĞAZKERE KUPAJI
Türk şarapçılığında geleneksel olarak Boğazkere ile kupajlanmış* (harmanlanmış) olarak karşımıza çıkmakla birlikte tek başına işlendiği örnekler (monosepaj)** de gün geçtikçe çoğalmaktadır. Boğazkere ile girdiği kupajlara canlı meyve aromaları ve asidite ile katkı sunar.
Üzümün meyve karakterini vurgulayan, inert/nötr tanklarda işlenmiş pek çok örneğini bulabilmek mümkündür. Bunun yanında; meşe fıçılarda yıllandırılarak vanilya, tarçın, tütün, sedir gibi ikincil aromalarla zenginleştirilmiş pek çok Öküzgözü şarabına erişmek de mümkündür.
ÖKÜZGÖZÜ VE PEMBE ŞARAP
Son yıllarda canlı meyve ağırlıklı aromatik yapısının yanı sıra orta üzeri asiditesi ile de rose şarap yapımı için işlenen örneklerine de sıklıkla rastlanmaktadır.
Sofra şarabı diye tabir ettiğimiz ürünlerden giriş seviyesine, orta segment ürünlerden çok çarpıcı, üst kalite şaraplara kadar Öküzgözünün damgasını Türkiye şarapçılığında görmek mümkündür.
Potansiyel Alkol Oranı
Öküzgözü üzümü yetiştiği bölge şartlarına göre değişkenlik sunmak ile birlikte anavatanından gelen örneklerinde %13-14 düzeyinde potansiyel alkol oranı barındırmaktadır. Ege bölgesinden gelen örneklerinde %14 üzeri rakamlardan bahsetmek de mümkündür.
Öküzgözü Yemek Eşleşmesi
Orta üzeri, canlı asiditesinin yanında orta seviye tanen yapısı ile yemek eşleşmeleri açısından esnek bir yapı sunduğunu söylemek mümkündür. Zırh ile çekilmiş et yemekleri ile bölgesel ve başarılı eşleşmeler yakalamak mümkündür. Patlıcan kebabı, kızartma içli köfte ve lahmacun bölgesel eşleşmeleri örnek olabilir. Bunun yanında marinara veya margharita gibi domates sosunu öne çıkaran pizzalar ile, caprese veya biftek tartar gibi başlangıçlar ile de güzel eşleşmeler sunar.